140 éve született az első világháborús évek solymári

140 éve született az első világháborús évek solymári "polgármestere"

Nem marad kerek születési évforduló nélkül a solymári helytörténet ezen a hétvégén sem: 140 évvel ezelőtt, 1876. január 31-én született John György, aki az első világháború évei alatt alighanem végig tagja volt a solymári elöljáróságnak, bíróként vagy törvénybíróként. Róla a ma élő leszármazottak sajnos már keveset tudnak, hiszen fiatalon halt meg, a Tanácsköztársaság évében, de az elérhető információkat róla is igyekeztünk összegyűjteni.
Igazi ezermester volt az első solymári rózsavőlegény

Igazi ezermester volt az első solymári rózsavőlegény

Ezen a hétvégén lesz hetven éve, hogy eltávozott az élők sorából az 1882-ben megtartott első solymári rózsaesküvő vőlegénye, Milbich "Teichthans" Mihály. A feleségét csaknem két évtizeddel túlélő családfő igazi ezermester volt, a maga korában kifejezetten korszerű eszközei voltak, és még az 1920-as években megalapított solymári strandfürdő létesítéséhez is köze volt. Az alábbiakban róla emlékezünk meg, de érinteni fogunk egy ma esedékes, száz éves évfordulót is.
Aki kiharcolta, hogy káplánja is legyen Solymárnak

Aki kiharcolta, hogy káplánja is legyen Solymárnak

Solymár a törökök magyarországi kiűzetése után lassanként újratelepülve, már az 1710-es évektől egyházilag is önállóvá vált, az egyházközség lelki gondozását azonban több mint kétszáz éven keresztül a mindenkori plébános egymaga látta el. Most arról a 150 éve elhunyt solymári papról emlékezünk meg, akinek egyedüli kivételként sikerült kiharcolnia, hogy néhány éven keresztül káplán is segítse a munkáját.
Egy csöndes centenárium

Egy csöndes centenárium

Egy napja van csak, hogy megemlékeztünk a Templom téri keresztet állíttató házaspárról, egy őket érintő kerek évforduló kapcsán, ma pedig az egyik unokájuk születési centenáriuma ad okot a megemlékezésre. Sarlós Bernát élete azon solymáriak életútját idézi, akik megúszták a kitelepítést, még a nevüket is megmagyarosították, a háború után mégis évtizedekre számkivetettek maradtak hazájukban, falujukban.
Akiknek a Templom téri keresztet köszönhetjük

Akiknek a Templom téri keresztet köszönhetjük

Tele van az idei, jubileumi év érdekesebbnél érdekesebb, kisebb-nagyobb horderejű kerek évfordulókkal, jóformán minden hétre jut belőlük. Ma. január 14-én arról a házaspárról érdemes megemlékeznünk, akiknek a Templom téri buszforduló keresztjét köszönhetjük: 125 éve léptek az oltár elé, és a férj születésének a 150. évfordulója is idén esedékes.
Kétszáz évesek a legrégebbi anyakönyvek

Kétszáz évesek a legrégebbi anyakönyvek

Kétszáz éves évfordulóról emlékezhetünk meg ezekben a napokban: 1816. januárjában kerültek be az első bejegyzések a ma ismert legrégebbi solymári anyakönyvekbe. Természetesen a solymári plébánián ennél jóval régebben is volt már anyakönyvezés, de abban az 1862. tavaszi tűzvészben, amely az akkori falu közel felére kiterjedt, leégett a plébánia is, és megsemmisült az ott őrzött anyakönyvek egy része is.
70 éve döntöttek a magyarországi németek kitelepítéséről

70 éve döntöttek a magyarországi németek kitelepítéséről

Kerek évforduló van a mai napon a magyarországi németek kitelepítésének történetében: 70 évvel ezelőtt ezen a napon, 1945. december 22-én fogadta el a Minisztertanács a hazai németség kitelepítéséről szóló rendeletet, írásban is rögzítve ily módon a kollektív bűnösség alapelvét. (...)
Dupla gyásznap a solymári zenei életben

Dupla gyásznap a solymári zenei életben

Túlzás nélkül a solymári zenekultúra dupla gyásznapjának nevezhető a november 13-i, pénteki nap: ezen a délutánon, egymás után két olyan személyiség temetése zajlott, akik egykor jelentős szerepet játszottak a község zenei életében. Szirmai János, aki élete 82. évében szenvedett végzetes balesetet, a férfikórus oszlopa volt több évtizeden át, Fericsán Mihály pedig, aki két nappal 85. születésnapja előtt hunyt el, helyi és környékbeli zenekarok szaxofonosa volt, szintén hosszú ideig. (Tovább...)
Elhunyt a férfikórus örökös tiszteletbeli elnöke

Elhunyt a férfikórus örökös tiszteletbeli elnöke

Október 14-én, életének 82. évében, szerencsétlen baleset következtében elhunyt Szirmai János, a Solymári Férfikórus örökös tiszteletbeli elnöke. Már a rendszerváltás előtt is sok közéleti feladatot vállalt magára - amiért 1988-ban megkapta a Solymár Nagyközségért kitüntetést is -, de vállalt hasonló megbízatásokat a rendszerváltás utáni időszakban is. A Szépsolymár Alapítvány kuratóriuma az alábbi megemlékezéssel búcsúzik tőle.
Klasszikusokkal a solymári tájházért

Klasszikusokkal a solymári tájházért

Annak ellenére, hogy testben a vártnál kevesebben vettek részt a szeptember 20-i vasárnapi komolyzenei jótékonysági koncerten, lélekben és lelkesedésben mégis mondhatni megtöltötték a solymári római katolikus templomot. Komolyzenei koncerten részt venni mindig felemelő, meghitt és bensőséges élmény, hiszen a zenei dallamok legtisztább formájukban jutnak el az ember lelkéhez; a hangszerek csodás hangjait, azok harmóniáját adják át direkt módon a művészek. (folytatás...)