Bemutatták, milyen vonatokat kapunk

Bemutatták, milyen vonatokat kapunk

2020-ig villamosítani kíván a kormányzat minden vasútvonalat a budapesti agglomerációban: egyebek közt erről beszélt Tasó László közlekedéspolitikai államtitkár azon a rendezvényen, melyen azt ünnepelték, hogy már száznál több Flirt villamos motorvonat érkezett Magyarországra. A hétfői programon konkrét adatok is elhangoztak arról, milyen menetrendi javulás érhető el az új vonatokkal.
Egy fotókiállítás margójára

Egy fotókiállítás margójára

Felért egy miniatűr szakrális-népi szabadegyetemmel az a kiállításmegnyitó, melyet a dr. Jablonkay István Helytörténeti Gyűjteményben tartottak szeptember 5-én. A kiállítást honlapunk a maga szerény módján is támogatta, hiszen nem áll távol célkitűzéseinktől községünk szakrális gyökereinek propagálása, akár ily módon is. (tovább...)
Javaslataink közterületeink elnevezésére - egyelőre félretették őket

Javaslataink közterületeink elnevezésére - egyelőre félretették őket

Első körben nem mentek át az önkormányzat kulturális bizottságán azok a javaslataink, amelyeket a vasútfejlesztés miatt létesült új közterületek elnevezésére nyújtottunk be, helytörténeti szempontok figyelembe vételével, de hosszabb távon még bizakodhatunk. A döntés még nyár elején történt, nemrég az indokokat is megtudtuk.
Elhunyt a nemzetközi hírű solymári tudós

Elhunyt a nemzetközi hírű solymári tudós

Nyolcvanöt esztendős korában elhunyt Rozványi György egyetemi professzor, aki több tudományterületen is a legismertebb, nemzetközileg is magas szinten jegyzett tudósok közé tartozott, és bár helyben kevesen ismerték, élete utolsó szakaszát Solymáron töltötte. Rozványi professzort - akit a szakmai publikációiból George Rozvany néven ismerhetett meg a tudományos világ - Németországban érte a halál, július utolsó napján, temetése azonban augusztus 26-án a solymári temetőben zajlott.
Solymár politikai térképe a Wikipédián

Solymár politikai térképe a Wikipédián

A napokban került fel a világhálóra Solymár Nagyközség rendszerváltás óta eltelt időszakának politikai térképe. Nem gyakori, de azért nem is példa nélkül álló a magyar Wikipédián, hogy egy település helyi közéletéről önálló szócikk szülessen. Azonban az mindenképpen kiemelendő, hogy a településünkkel kapcsolatos összefoglaló kiválóan sikerült; színes és a lehetőségeihez képest teljes képet ad erről az időszakról. (...)
Solymáron adták át a felújított esztergomi vasútvonalat

Solymáron adták át a felújított esztergomi vasútvonalat

Augusztus 19-én délelőtt, a solymári vasútállomáson zajlott a felújított Budapest-Esztergom vasútvonal átadási ünnepsége, a közel három év után elkészült beruházást dr. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára adta át a közlekedőknek. Az ünnepségen elhangzott, hogy a vonal villamosítása 2017-re készül el, a Bécsi úti forgalmat pedig még bő két hónapig lassíthatja a volt laktanyánál lévő, szintbeli kereszteződés.
Menekült kérdés - Böjte Csaba megoldási javaslata

Menekült kérdés - Böjte Csaba megoldási javaslata

Helyi blog-jellegű honlapunk általában nem szokott aktuálpolitikai témákhoz csatlakozni sem véleményformálás, sem szimpátia-antipátia címszóval, és ezt a jövőben is fogjuk gondolni. Most azonban kivételt kell tennünk. A téma a bevándorlás. Pontosan azért teszünk kivételt, mert azt gondoljuk, hogy ez probléma túlnőtte az "aktuálpolitika" kereteit. Fontosnak érezzük, hogy e témában minél hamarabb szülessen határozott álláspont. Ezért is tesszük közzé a következő cikket...
Betelepülési emlékművet avattak Pilisvörösvárott

Betelepülési emlékművet avattak Pilisvörösvárott

Emlékművet avattak a hétvégén Pilisvörösvárott, az első német telepesek megérkezésének emlékére, a négy alakos bronz szoborcsoportot a város búcsúnapján, augusztus 15-én leplezték le, a templom és a kultúrház között félúton kialakított kis téren. Az eseménynek, melyre a XXIV. Vörösvári Napok keretében került sor, a betelepülés 325 éves évfordulója adta az apropóját.
Elindult a 750 éves Solymár jubileumi programjainak szervezése

Elindult a 750 éves Solymár jubileumi programjainak szervezése

Egy kilenc tagú, külön ebből a célból felállított szakbizottság alakuló ülésével június 29-én elindult a fennállása 750 éves évfordulóját jövőre ünneplő Solymár jubileumi programsorozatának szervezése. Arról már most határozat született, hogy az ünnepi év rendezvényei az idei adventi koncerttel kezdődjenek, és kiírásra került egy embléma- illetve logópályázat is.
Felvonulással és gyertyagyújtással emlékeztek a 305 évre

Felvonulással és gyertyagyújtással emlékeztek a 305 évre

Temetői szentmisével, felvonulással, a polgármesteri hivatal előtt rövid színjátékkal, a főtéren pedig ünnepi gyertyagyújtással emlékeztek meg a solymáriak, a német nemzetiségi önkormányzat szervezésében, június 28-án az első solymári sváb lakosok betelepülésének 305 éves évfordulójáról; ugyanekkor zajlott a helyi fúvószenekar 20 éves jubileumi ünnepsége is. ... (Tovább a cikkhez)