Elindult az egyházközség új honlapja

Elindult az egyházközség új honlapja

Néhány napja elindult a solymári római katolikus egyházközség honlapja; a plebaniasolymar.oldalunk.hu címen elérhető weboldal egyebek közt tájékoztatást ad az egyházi szervezetek tagságáról, a hitoktatási tudnivalókról és a különféle szentségek felvételének tudnivalóiról is.
Amerikai Miniatűr ló született Solymáron

Amerikai Miniatűr ló született Solymáron

Néhány nappal ezelőtt a világ kincsei egy új szempárban kezdtek ragyogni. Fényes Réka solymári tanyáján megszületett a várva várt amerikai miniatűr ló. Egy kiscsikó világra jötte mindig nagy esemény, de ez a ló- kinek e sorok írásakor még nem volt neve - különleges. Nemcsak azért, mert minden ló egy önálló egyéniség, hanem a fajtája miatt is. ... (Tovább a cikkhez)
Holnapután - Remake 2015

Holnapután - Remake 2015

Akik régóta élnek már Solymáron - különösen akik itt születtek -, gyakran hozzák szóba, milyen sokat változott községünk az elmúlt évtizedek felgyorsult életritmusa, változó társadalma miatt. Ez alapján a legtöbben valószínűleg bele sem mernek gondolni abba, milyen átalakulások várhatnak lakóhelyünkre az előttünk álló évtizedekben. A Templom tér mai látképéből kiindulva ez a kisfilm megpróbálta megálmodni, mivé válhat Solymár 50-100 év alatt... (tovább a cikkhez)
Lehettünk volna volksbundista község is...

Lehettünk volna volksbundista község is...

Hatvankilenc éve, 1946-ban az akkori solymári lakosság körülbelül 60 %-át toloncolták ki Németországba, a második világháború leverését követően, ez az arány azonban lehetett volna jóval magasabb is. Ehhez talán csak az kellett volna, hogy egy kicsit eredményesebb legyen a lakosok győzködése terén az a fiatal agitátor, akit azért küldtek a faluba, hogy minél több embert léptessen be a Volksbund tagjai közé. ... (Tovább a cikkhez)
Emléktáblát kapott Kelemen Gréti néni

Emléktáblát kapott Kelemen Gréti néni

Újabb tétellel gyarapodott június 6-án községünk látnivalóinak listája, és emlékhelyeinek hosszú sora, miután a Solymári Férfikórus és a Hagyományőrző Asszonykórus emléktáblát avatott Kelemen Istvánné Hansághy Margit zenepedagógus, karnagy és népzenekutató egykori solymári lakóházán.
Táti vendégek a nemzetiségi délutánon

Táti vendégek a nemzetiségi délutánon

A Komárom-Esztergom megyei Tát asszonykórusa volt a vendégfellépő azon nemzetiségi délutánon, amit évek óta minden június elején megrendez a solymári Hagyományőrző Asszonykórus és a Német Nemzetiségi Önkormányzat a községi művelődési házban, Kaffee, Kuchen und Kultur elnevezéssel.
Turistaház nyílt a solymári várnál

Turistaház nyílt a solymári várnál

Kulcsos turistaházat nyitott a solymári várnál a nagyközség önkormányzata, a létesítményt - amit egy, évtizedeken át használaton kívül álló, egykori termelőszövetkezeti épületből alakítottak ki - június 4-én adták át a rendeltetésének.
Tovább szépül a Disznó-forrás

Tovább szépül a Disznó-forrás

Egyre szebb lesz és egyre több időtöltési lehetőséget kínál a kiránduló családoknak az a kis pihenőpark, amelynek alapjait 2012-13-ban alakította ki közösen a Solymári Környezetvédők Egyesülete, a Solymári Vállalkozók Egyesülete és a Nagycsaládosok Solymári Egyesülete, a községünk nyugati határszélén található Disznó-forrás mellett. (Tovább a cikkhez) ...
Húsz éve búcsúztunk

Húsz éve búcsúztunk

Adósságot törlesztünk a következő sorokban: majdnem elfeledkeztünk ugyanis egy húsz éves évfordulóról: nemrég múlt két évtizede annak, hogy a solymári református egyházközség búcsút kényszerült venni Szigethy László tiszteletes úrtól, aki a közösség első saját papja, és túlzás nélkül a történetének egyik legjelentősebb személyisége volt. Az alábbiakban rá emlékezünk.
A kitelepítés napjainak papja

A kitelepítés napjainak papja

1946 április közepére a solymáriak számára is nyilvánvalóvá vált, hogy a kitelepítést nem kerülheti el a község, már csak az volt kérdéses, hogy kikaphat mentesítést. Az érkező hírek fokozódó lelki traumát jelentettek a solymáriaknak, ám papjuktól nem várhattak segítséget, Hufnagel Ferenc plébánosnak ugyanis időközben el kellett hagynia a községet. Egyedül egy 25 éves fiatal káplán maradt a plébánián, ...(tovább a cikkhez)