Egy solymári kőműves, akit az államelnök tüntetett ki

Egy solymári kőműves, akit az államelnök tüntetett ki

Nem sok olyan kőművest tarthat számon a solymári helytörténet, aki elmondhatta magáról, hogy államelnöki elismerésben is részesült, Ludvig János azonban kivételt képez. Pedig nem is volt meg a kőművesi iparengedélye, így hivatalosan pamutgyári munkásként dolgozott, amikor kitüntetést kapott Dobi Istvántól, az Elnöki Tanács akkori elnökétől. A kitüntetés mára elkallódott a rokonságban, Ludvig János halálának azonban ma van a 30. évfordulója, ezért indokolt, hogy megemlékezzünk róla.
Civil szervezetből háborús bűnbak

Civil szervezetből háborús bűnbak

Bár országos szinten zajlott a működtetése, ezt leszámítva átlagos nemzetiségi egyesületként alakult meg a Magyarországi Németek Népi Szövetsége, közismertebb nevén a Volksbund. A háború után mégis sokan bűnbakként tekintettek rá, sőt a kitelepítésnél is nyomott a latban, ha valakiről tudták, hogy tagja volt a szervezetnek. A történelmi részletekben most nincs értelme nagyon elmerülni, de röviden megemlékezünk arról, hogy ma 75 éve alakult meg a solymári Volksbund-csoport.
Disznótort játszottak a nyugdíjas farsangon

Disznótort játszottak a nyugdíjas farsangon

Szokás szerint többféle műsorszám is színesítette idén a solymári nyugdíjas klub farsangi bálját, az évek óta stabilan működő ötletfelelős és jelmezkészítő szekció ez évben is kitett magáért. Megelevenedtek a műsorban solymári hagyományok is, de néhányan rajzfilmfigurák bőrébe is belebújtak, az egyik műsorblokkban pedig egy emlékezetes, rendszerváltás-korabeli videoklip élőszereplős változata jelent meg a nézők előtt.
Kilencven éve született a templomkapu építésze

Kilencven éve született a templomkapu építésze

Kilencven éve született, és harminc évvel ezelőtt hunyt el Dér László építész, a Helytörténeti Társaság egyik alapító tagja. Fiatal korában, még leventeként hurcolták el a világháború végső, elkeseredett harcaiba, ahol maradandó károsodással járó betegséget szerzett. Emiatt, bár megszerezte építészmérnöki diplomáját, terveiből, műemlékvédelmi álmaiból keveset valósíthatott meg, hiszen már harmincas éveiben nyugdíjba kényszerült. (...)
«   4 ... 8910111213141516 ... 30   »