Húsz éve búcsúztunk

Húsz éve búcsúztunk

Adósságot törlesztünk a következő sorokban: majdnem elfeledkeztünk ugyanis egy húsz éves évfordulóról: nemrég múlt két évtizede annak, hogy a solymári református egyházközség búcsút kényszerült venni Szigethy László tiszteletes úrtól, aki a közösség első saját papja, és túlzás nélkül a történetének egyik legjelentősebb személyisége volt. Az alábbiakban rá emlékezünk.
A kitelepítés napjainak papja

A kitelepítés napjainak papja

1946 április közepére a solymáriak számára is nyilvánvalóvá vált, hogy a kitelepítést nem kerülheti el a község, már csak az volt kérdéses, hogy kikaphat mentesítést. Az érkező hírek fokozódó lelki traumát jelentettek a solymáriaknak, ám papjuktól nem várhattak segítséget, Hufnagel Ferenc plébánosnak ugyanis időközben el kellett hagynia a községet. Egyedül egy 25 éves fiatal káplán maradt a plébánián, ...(tovább a cikkhez)
Solymárról vitáztak a Parlamentben

Solymárról vitáztak a Parlamentben

Indulatos vita tört ki a parlamenti ülésteremben két doktori címmel rendelkező országgyűlési képviselő között, a solymári közélet visszásságaival kapcsolatban. Nem, nem ma, sőt még csak nem is tegnap történt az eset, de azért érdemes tovább olvasni, mert cikkünk helytörténeti kuriózumot rejt... (Tovább a cikkhez)
Hagyományőrző tavaszi ájtatosság a solymári Mária­kegyhelyen

Hagyományőrző tavaszi ájtatosság a solymári Mária­kegyhelyen

Különleges rendezvényre várta az érdeklődőket - köztük is elsősorban a katolikus vallású magyarországi németeket és leszármazottaikat - a St. Gerhards-Werk Ungarn e. V. május 10-én Solymárra.
«   11 ... 212223242526272829 ... 37   »