Egy avar kori falu temetője Solymáron

Egy avar kori falu temetője Solymáron

Az avarok sztyeppei, lovas nomád népét először az 557. év eseményei kapcsán említik a bizánci írott források. Európában töltött első száz évük történetére nézve viszonylag bőven állnak rendelkezésre történeti adatok. Az első, kivételesen név szerint is említett avar uralkodó (kagán), Baján, 567-ben szövetséget kötött a gepida és bizánci hadsereg által szorongatott langobardokkal. (...)
Solymári gondolatok a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapjára

Solymári gondolatok a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapjára

Községünkben minden évben, általában több rendezvénnyel is megemlékezik az önkormányzat és a német nemzetiségi önkormányzat, illetve a nemzetiségi kötődésű szervezetek egy része a solymári svábság többségét érintő, 70 évvel ezelőtti kitelepítésről, az elűzötteket ért megpróbáltatásokról. Jóval ritkábban esik azonban szó arról, hogy azok, akik a Felvidékről kerültek a kitelepített solymáriak helyére, azok meglehetősen hasonló elűzés részesei voltak, és sorsuk sem volt sokkal könnyebb. (...)
A solymári vár régi látványa a helyszínen is!

A solymári vár régi látványa a helyszínen is!

A solymári vár honlapja érdekesnek ígérkező újítással ünnepli a község fennállásának 750. évfordulóját. Immár a Youtube videomegosztó csatornáról is elérhetőek a solymári vár egykori látványát körbejáró kisfilmek. Érdekessége, hogy a giroszkópos mobillal a helyszínen betájolva összehasonlíthatjuk a régi látványt a mai állapotokkal. A körpanorámás kisfilmek narrációval, és hangulatos zenével vannak ellátva a Hollóének Hungarica Együttes jóvoltából.
Meghívó Moser Ernő kiállítására

Meghívó Moser Ernő kiállítására

Az alábbiakban a solymári Német Nemzetiségi Önkormányzat meghívóját olvashatja egy ígéretes kiállítás megnyitója kapcsán.
«   3 ... 5678910111213 ... 29   »