Disznótort játszottak a nyugdíjas farsangon

Disznótort játszottak a nyugdíjas farsangon

Szokás szerint többféle műsorszám is színesítette idén a solymári nyugdíjas klub farsangi bálját, az évek óta stabilan működő ötletfelelős és jelmezkészítő szekció ez évben is kitett magáért. Megelevenedtek a műsorban solymári hagyományok is, de néhányan rajzfilmfigurák bőrébe is belebújtak, az egyik műsorblokkban pedig egy emlékezetes, rendszerváltás-korabeli videoklip élőszereplős változata jelent meg a nézők előtt.
Kilencven éve született a templomkapu építésze

Kilencven éve született a templomkapu építésze

Kilencven éve született, és harminc évvel ezelőtt hunyt el Dér László építész, a Helytörténeti Társaság egyik alapító tagja. Fiatal korában, még leventeként hurcolták el a világháború végső, elkeseredett harcaiba, ahol maradandó károsodással járó betegséget szerzett. Emiatt, bár megszerezte építészmérnöki diplomáját, terveiből, műemlékvédelmi álmaiból keveset valósíthatott meg, hiszen már harmincas éveiben nyugdíjba kényszerült. (...)
Posta jött Solymárra a hadifogolytáborból

Posta jött Solymárra a hadifogolytáborból

Nem juthatnak minden napra jelentős évfordulók, de néha egy átlagos hétköznap is érdekes lehet. Akár olyan is, mint a mai péntek, vagy a 99 évvel ezelőtti február ötödike, amikor éppen hétfőre esett ez a dátum. Aznap indult el a posta egy orosz hadifogolytáborból Solymárra azzal a levéllel, ami nemrég került a birtokunkba, és amelynek feladója Baumstark János asztalosmester, népi költő, fordító és amatőr színdarab-rendező volt.
Egy régi, eltűnt szakma: a favillakészítő

Egy régi, eltűnt szakma: a favillakészítő

A múlt század elején még a mezőgazdaság volt a legfontosabb megélhetési forrás Solymáron: talán nem is akadt olyan család, amely ne művelt volna kisebb-nagyobb földterületet, emiatt pedig több olyan szakma képviselőire is szükség volt a faluban, amelyek mára már szinte teljesen ki is haltak. Ilyenek voltak a favillakészítők is, akiknek egyik utolsó solymári képviselője, Pitz Ignác épp nyolcvan évvel ezelőtt, 1936. február 3-án hunyt el.
Solymári tervezte az Örök Emlékezet templomát - I. rész

Solymári tervezte az Örök Emlékezet templomát - I. rész

Van egy különlegesen szép templom Szlovéniában. Egy valóban egyedi, az isonzói hősök emlékezetére emelt szentély. És hogy mi ebben a különleges? Hát az, hogy ezt is az a solymári kötődésű Jablonszky Géza tervezte, aki a Templom terünkön álló hősi emlékművet. Az alábbiakban dr. Krämer Tamás 1917 augusztusában megjelent cikkét közöljük újra, eredeti nyelvezetével, két részben, amely a templom hivatását ecseteli olvasmányosan, érdekesen.
140 éve született az első világháborús évek solymári

140 éve született az első világháborús évek solymári "polgármestere"

Nem marad kerek születési évforduló nélkül a solymári helytörténet ezen a hétvégén sem: 140 évvel ezelőtt, 1876. január 31-én született John György, aki az első világháború évei alatt alighanem végig tagja volt a solymári elöljáróságnak, bíróként vagy törvénybíróként. Róla a ma élő leszármazottak sajnos már keveset tudnak, hiszen fiatalon halt meg, a Tanácsköztársaság évében, de az elérhető információkat róla is igyekeztünk összegyűjteni.
Igazi ezermester volt az első solymári rózsavőlegény

Igazi ezermester volt az első solymári rózsavőlegény

Ezen a hétvégén lesz hetven éve, hogy eltávozott az élők sorából az 1882-ben megtartott első solymári rózsaesküvő vőlegénye, Milbich "Teichthans" Mihály. A feleségét csaknem két évtizeddel túlélő családfő igazi ezermester volt, a maga korában kifejezetten korszerű eszközei voltak, és még az 1920-as években megalapított solymári strandfürdő létesítéséhez is köze volt. Az alábbiakban róla emlékezünk meg, de érinteni fogunk egy ma esedékes, száz éves évfordulót is.
Aki kiharcolta, hogy káplánja is legyen Solymárnak

Aki kiharcolta, hogy káplánja is legyen Solymárnak

Solymár a törökök magyarországi kiűzetése után lassanként újratelepülve, már az 1710-es évektől egyházilag is önállóvá vált, az egyházközség lelki gondozását azonban több mint kétszáz éven keresztül a mindenkori plébános egymaga látta el. Most arról a 150 éve elhunyt solymári papról emlékezünk meg, akinek egyedüli kivételként sikerült kiharcolnia, hogy néhány éven keresztül káplán is segítse a munkáját.
Egy csöndes centenárium

Egy csöndes centenárium

Egy napja van csak, hogy megemlékeztünk a Templom téri keresztet állíttató házaspárról, egy őket érintő kerek évforduló kapcsán, ma pedig az egyik unokájuk születési centenáriuma ad okot a megemlékezésre. Sarlós Bernát élete azon solymáriak életútját idézi, akik megúszták a kitelepítést, még a nevüket is megmagyarosították, a háború után mégis évtizedekre számkivetettek maradtak hazájukban, falujukban.
Akiknek a Templom téri keresztet köszönhetjük

Akiknek a Templom téri keresztet köszönhetjük

Tele van az idei, jubileumi év érdekesebbnél érdekesebb, kisebb-nagyobb horderejű kerek évfordulókkal, jóformán minden hétre jut belőlük. Ma. január 14-én arról a házaspárról érdemes megemlékeznünk, akiknek a Templom téri buszforduló keresztjét köszönhetjük: 125 éve léptek az oltár elé, és a férj születésének a 150. évfordulója is idén esedékes.