Az első rózsaesküvő

Az első rózsaesküvő

Az első rózsaesküvőről írt cikket Jablonkay Mária gyűjteményvezető. Solymáron, Pilisszentivánon és Pilisvörösváron zajlottak a rózsaesküvők évről-évre. Ez az esemény a maga nemében egyedülálló és országosan is megemlített történésnek számátott az 1800-as évek végén.
Rothermere lord fiának diadalútja Solymáron

Rothermere lord fiának diadalútja Solymáron

1928. május 16-án Solymáron is hatalmas ünnep volt az óriási népszerűségnek örvendő sajtómágnás, Esmond Harmsworth hazánkba látogatása. Olyannyira, hogy a Zsíros hegy oldalában messziről is jól látható felirattal örökítették meg a Rothermere nevet. A fogadás ötlete és kivitelezése is a Solymár-aknai üzemvezető főmérnöknek, Kuzen (később Kassay) Antalnak volt köszönhető.
A templomtorony fémgömbjének tartalma - 1985

A templomtorony fémgömbjének tartalma - 1985

1985-ben restaurálták a solymári katolikus templom tetőszerkezetét. A torony csúcsán, a kereszt alatti fémgömbbe ekkor néhány kordokumentum (pénzérme, újságok, stb.) mellett egy utókornak címzett levelet is elhelyeztek. E levél tartalma a következő (eredeti szöveg):
Solymáriak a Lánchíd Rádióban

Solymáriak a Lánchíd Rádióban

A solymári betlehemes játék kapcsán a Lánchíd Rádió "Magyarok" című műsorában Horváth Ágnes készített interjút a próbán résztvevők egy részével.
Versenyzenélés Solymáron - 1937

Versenyzenélés Solymáron - 1937

A környék községeinek sváb zenei hagyományai régre nyúlnak vissza, ezt bizonyítja az Est című folyóirat 1937. június 14-i száma is, melyet alább, a cikk képe után elolvashat.
Solymár, az utazó falu - cikk

Solymár, az utazó falu - cikk

1963-ból való az a cikk, melyet alábbi linkkel letölthet. Az írás Joós F. Imre tollából való, és jól illusztrálja a 60-as évek elejei hangulatot. A cikkért köszönet a beküldőnek: Behovics Attilának.
Cecília Dalkör kottáskönyve

Cecília Dalkör kottáskönyve

A Cecília Dalkör Solymár egyik legkorábbi férfikórusa volt, a mai férfikórus elődje (bővebbet lásd az Értékeink menüpont alatt). Számos magyar és német nótát énekeltek, a legtöbbjük ma is ismert, és közkedvelt dal. Az általunk ismert egyetlen fennmaradt kottáskönyv nagyrészének digitális másolatát láthatja.
Ringler Nagymama 3D-ben!

Ringler Nagymama 3D-ben!

Ha önnek van 3d szemüvege (vörös-kék), akkor megtekintheti a Ringler nagyszülők egyikét háromdimenziós fényképen. A speciális eljárással feldolgozott régi kép, ha nem is valódi 3d, mindenesetre három dimenzós hatású képen megnézheti.
1862 - tűzvész

1862 - tűzvész

Idén március 30-án, éppen 150 évvel ezelőtt pusztított Solymáron egy olyan tűzvész, amely mondhatni a község több mint kétharmadát érintette. Ennek emlékére készült az alábbi képmontázs.
Újságcikk 149 évvel ezelőttről!

Újságcikk 149 évvel ezelőttről!

Mai ismereteink szerint a legkorábbról származó, ismert újságcikket olvashatják újra községünkről a Vasárnapi Újság 1863 (!) áprilisában megjelent hasábjain. A cikkért köszönet Ritter Györgynek. További érdekességeket is találhat ugyanezen menüpont alatt.