A "Kompanei" amatőr svábnyelvű színtársulat bemutatása

A "Kompanei" amatőr svábnyelvű színtársulat bemutatása Összeállította: Hartmann Hellebrandt Hilda (2013. 11. 26.)

A

 

A társulat összetétele

A "Kompanei" sváb amatőr színtársulat 2011-ben alakult. A társulat alapítója, vezetője, a darabok író-rendezője Hartmann Hellebrandt Hilda. A társulat tagjai javarészt solymári svábok, mintegy 25 állandó szereplővel. Az eddigi előadásaink sikere több fiatalt is fellelkesített a szomszédos sváb községekből, Pilisszentivánról és Pilisvörösvárról. Az utóbbi évben 14 fiatal, 19-29 évesig csatlakozott hozzánk. Mára a 6 éves unokától a 80 éves dédnagymamáig minden korosztály képviselteti magát.

A solymári aranykoszorús Asszonykórus és a Zwickl sramli zenekar nagy támasza a társulatnak, minden darabban szerepelnek. A társulat célja, összetétele A társulat célja a sváb hagyományok, a sváb nyelv megőrzése, átadása a következő generációnak. Még élnek közöttünk olyan idősek, akik beszélik a nyelvet. Mivel írásos formája nincs, örökre elveszhet, ha az utánunk következő generáció nem érti. Azzal, hogy egy-egy ilyen előadáson részt vesznek a fiatalok, reménykedhetünk, hogy megszeretik és megtanulják a sváb nyelvet.

A társulat tagjai amatőrök, műhelymunkát végzünk. A közös munka szépen működő közösséggé formált bennünket. A társulat első előadása 2011-ben a Christkindlspiel volt. Ezt követte 2012 karácsonyán a Christkindlspiel újból, immár 30 svábruhába öltöztetett kisangyalkával. 2012 nyarán következett a Lustspiel, amely két humoros történeten keresztül enged betekintést az egyszerű sváb emberek életébe, mindennapjaiba. 2013-ban megszületett a Fleick, A folt című darab.

Minden darabban sok szép eredeti solymári sváb dal is felcsendül, ezeket Kelemen Istvánné daloskönyvéből merítjük. A színházi előadásokról videofelvétel készül. A dvd-k sokszorosítva népismereti tananyagként is használhatók, amelyben a sváb nyelv, a szokások, a solymári népviselet, a gyerekjátékok, a báli ételek, a zene és a solymári gyűjtésű dalok láthatók, hallhatók.


Vendégszereplések

2011 Christkindlspiel - Pilisszentiván
2012 Christkindlspiel - Nagykovácsi
2012 Lustspiel - Pilisszentiván, Pilisvörösvár, Szerencs, Wüstenrot
2013 Der Fleick - Pilisvörösvár, Pilisszentiván, Csolnok


Próbák

2014 januártól az Apáczai Csere János Művelődési Ház csoportja, így heti egy alkalommal próbalehetőséget kapunk a Művelődési Házban. (Befogadó szervezete a Szépsolymár Alapítvány.) 

Hozzászólás


Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /vhosts/web/arvense/mtomi/www.szepsolymar.hu/uj/inc/blog_mutat.php on line 51
Név:
E-mail:
Ellenörző:: Kérjük, másolja be ebbe a mezőbe a képen látható kódot!
Kérjük, másolja be ebbe a mezőbe a képen látható kódot!
Szöveg: