A megtalált hagyomány beharangozója

Hagyományőrzés, hagyomány-éltetés, hagyományalkotás a 21. század fordulóján. Ez a témája a Dr. Jablonkay István Helytörténeti Gyűjteményben április elején nyíló néprajzi kiállításnak. Térségünk, a főváros környéke kultúráját tekintve különösen sokszínű. A magyarokkal németek, szerbek, szlovákok és horvátok (dalmátok és rácok) éltek/élnek együtt vagy egymás mellett. Nagyszüleink idején a nemzetiségi kultúra, a viselet, nyelvhasználat nem volt ismeretlen egymás számára.

A rendszerváltozás után megfogyatkozott, hovatartozását erősíteni akaró közösségekben a nemzetiségi újraszerveződés, az egyesületek, folklór csoportok megalakulása indított el erős törekvést hagyományaik megismerésére, hiteles bemutatására és átadására. E tekintetben Solymár szerencsés helyzetű, hiszen itt lehetőség volt/van a hagyományos kultúra közvetlen átadására: még élnek annak képviselői, svábul beszélő, viseletben járó solymáriak. Érezhető módon értékelődött fel ez az örökség, és irányult a figyelem annak képviselőire, a legidősebb generációra. Az ő tudásukat lehet és feltétlenül szükséges dokumentálni és a modern technika segítségével megőrizni és közkinccsé tenni. Ahogy meg is történt a viselet, a kötény-fényesítés, a mángorlás esetében. A Ferenczy Múzeum közreműködésével készített felvételeket láthatók lesznek ezen a kiállításon.A gyökerek keresése, igény az előző nemzedékek örökségének feltárására minden nemzetiség (illetve településeik) körében megvan, ott is, ahol a történelmi traumák következtében nem, vagy alig lehet szó folytonosságról. Ezek a közösségek korábbi leírásokra támaszkodva próbálják feleleveníteni szokásaikat, újjá teremteni vagy megalkotni azokat. A kiállítás arra keresi a választ, mit jelent ma svábnak, szlováknak, szerbnek lenni, miként élik meg a nemzetiségi létüket ők maguk, és hogyan közvetítik, akarják-e közvetíteni mások felé. Témakörei: a viselet, a szokások, nyelvhasználat, gasztronómia, teremtett hagyomány.
A viselet a leghangsúlyosabb szerepű, hiszen a felöltött sváb, szlovák, szerb öltözet az identitás vállalásának legjellegzetesebb formája. Az eredeti öltözetek, rekonstrukciók mellett megjelennek azok színpadi változatai is, a fellépő ruhák. Lesz "Kiállítás a kiállításban", magánszemélyek szlovák és szerb ruhadarabjaiból. A második témakör az egyházi ünnepek tovább élésével foglalkozik, az úrnapja kapcsán láthatók lesznek a solymári úrnapi kőporszőnyeg sablonjai is. A harmadik rész a jelenkori közösségi rendezvénnyé formálódó farsanggal és lakodalmassal reprezentálja a szokások aktualizálásának folyamatát.Hogy kerül egymás mellé a sváb kötény, a virágszőnyeg, a solymári búcsú, a betelepülési ünnep? Hagyomány a szó tág értelmében mindaz a cselekedet, esemény, stb. amely rendszeresen ismétlődik, amit a szervező közösség tagjai elfogadnak, és rendszeresen részt vesznek benne. Nem állandó, hanem folyton változó kategória, ahogy változik maga a közösség is, amely a régit új tartalommal tölti meg, igényei szerint újraalkotja. Leginkább a közösséget megmozgató hagyományok élednek újjá, ilyen a farsang, a virágszőnyeg készítés. A szokások egyik része nemzetiségi keretek között marad, mint a régi sváb szokások. Másik részükből - mint a majális, szüreti felvonulás - települési rendezvény lesz. Az újonnan megalkotott, "kitalált" hagyományok egy-egy helyi esemény, szokás, termék, étel köré szerveződnek és gyakran fesztivál-formát öltenek. Napjainkban is születnek tehát "új hagyományok" máshonnan kölcsönzött "másolt", vagy újonnan kitalált formában. A tárlat utolsó egységében ezekből (napforduló- ünnep, betelepülési ünnep, tutajos találkozó) nyújtunk ízelítőt.A kiállítás a szomszédban élőket, a térség településeinek sváb, szlovák és szerb hagyományait egyaránt bemutatja. A tárgyak és képek mellett filmfelvételeket láthat majd a látogató a Trachtenfest-ről, a mángorlásról, a farsangtemetésről, a szerb karácsonyi kalács jelképeiről, a szlovák Simon-Júdáról, a sajbázásról. Akinek nincs ideje mindet végig nézni, pótolhatja egy filmnézegető délutánon.
A megtalált hagyomány című kiállítás április hónapban lesz látható.

Sz. Tóth Judit 

Hozzászólás


Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /vhosts/web/arvense/mtomi/www.szepsolymar.hu/uj/inc/blog_mutat.php on line 51
Név:
E-mail:
Ellenörző:: Kérjük, másolja be ebbe a mezőbe a képen látható kódot!
Kérjük, másolja be ebbe a mezőbe a képen látható kódot!
Szöveg: