Emléktáblát kapott Kelemen Gréti néni

Újabb tétellel gyarapodott június 6-án községünk látnivalóinak listája, és emlékhelyeinek hosszú sora, miután a Solymári Férfikórus és a Hagyományőrző Asszonykórus emléktáblát avatott Kelemen Istvánné Hansághy Margit zenepedagógus, karnagy és népzenekutató egykori solymári lakóházán.


A hajdani tanítványok által általában csak Gréti néni néven emlegetett, legendás pedagógus 24 éves korától, 1941-től tanította a solymáriak generációit, nyugdíjazása után, sőt még azt követően is; emléktáblája mától annak a Kálvária utcai háznak a falán látható, ahol élete utolsó évtizedeit élte, 17 évvel ezelőtti haláláig.

A táblaavatást Milbich Jánosné Tallér Mária, a Hagyományőrző Asszonykórus tagja kezdeményezte - valóra váltva ezzel egy régi ígéretét, amit Gréti néni halála után az özvegy férjnek tett -, de mint a beszédében elhangzott, a megvalósításban igen komoly, részben anyagi segítséget nyújtott a házban jelenleg élő Kóbor-család, illetve a kivitelezést vállaló Udud Zsolt vésnök is. Marika nénin kívül beszédet mondott Enczmann László, a Solymári Férfikórus és a Helytörténeti Alapítvány, valamint Jablonkay Mária, a Helytörténeti Társaság képviselője is, a rendezvény moderátora pedig Marlokné Cservenyi Magdolna, a német nemzetiségi önkormányzat elnök asszonya volt. Az avatási ceremónián, és az azt követő templomi megemlékezésen Solymár két másik felnőtt kórusa, a Szokolay Bálint Nőikar és a Corvinus Vegyeskar is közreműködött.

Kelemen Istvánné Gréti néniről honlapunk videóalbumában is talál filmeket:
http://www.szepsolymar.hu/alkotomuhely/videoalbum

(Kép és szöveg: Hegedűs András) 

Hozzászólás


Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /vhosts/web/arvense/mtomi/www.szepsolymar.hu/uj/inc/blog_mutat.php on line 51
Név:
E-mail:
Ellenörző:: Kérjük, másolja be ebbe a mezőbe a képen látható kódot!
Kérjük, másolja be ebbe a mezőbe a képen látható kódot!
Szöveg: