Mi a honlap tematikája?

A honlap tematikája szubjektív bizonyos szempontból, de törekszik a lehető legnagyobb objektivitásra.

Mi a honlap tematikája?

Filozófiai fejtegetés tárgya lehet, hogy mi számít objektivitásnak, azonban egy biztos: a szobrok, a kövek, a táncok, a solymári népviselet, a táj, az emberek és mindaz, amit értékként képesek vagyunk közösen felismerni és tisztelni, az már nem lehet annyira szubjektív. A honlap alapcélkitűzése ezért lett az értékmentés és az értékteremtés, amely Solymár nagyközség kulturális arculatának egyik szegletköve.

A tematika kialakításánál ez volt az alapvető szempont, így a naprakészségét nem feltétlenül a vadonatúj információk rejtik, hanem az, ha sikerül egy-egy cikkel, információtöredékkel minél mélyebbre ásni a múltban, vagy minél gazdagabbá tenni az adatbázisát. Közérthetőbben; egy jó értelemben vett kulturális turkáló.

Ennek jegyében két nagy kategória található a menüsorban, az "Értékeink" és az "Alkotóműhely". Ez a két menüpont gyűjti magába mind a helytörténeti, kulturális és a speciálisan helyi értékeket. Nagyon fontos volt, hogy legyen a tematikának olyan kohéziós gondolata is, amely akár a nagyon eltérő kulturális értékeket is képes egymás mellé rendezni, összefogni, hiszen a falu modern arculata sokszínű köntöst öltött mind etnográfiai, mind kulturális szempontból egyaránt. A kulturális paletta és igény rendkívül széles.

Régen, amikor a falu a maga ezerötszáz-ötezer fős lélekszámával kisközösségnek számított, a kulturális élete meglehetősen homogén volt, ezáltal könnyen kiismerhető, elfogadhatóbb volt. Sokakban kézenfekvő jogfolytonosságként felmerülhet, hogy lehetne maga a 300 éves solymári sváb kultúra is ez a fajta gondolatiság. Az, amely megadta a kulturális alapját, mindannak, ami a mai Solymár atmoszféráját kialakította. Meggyőződésem, hogy a hely szellemének ma is ez a kultúra az egyik meghatározó eleme.

Vitathatatlan tény az is, hogy pár évtized alatt "falunk" szép nagyra nőtt, benne a kulturális élet kiszélesedett, kiteljesedett, és színessé vált. Figyelembe kell venni, hogy nem tud mindenki azonosulni azzal a világgal, amely a régi Solymár kulturális életét jelentette. Az is tény azonban, hogy bár a sváb identitás az asszimiláció ellenére is erős mozgatórugója maradt a mai Solymárnak, de összességében nézve csak egy mozaikdarabja.

Honlapunkon ezért külön menüpontban, az "Örökség" címszó alatt foglalkozunk a 300 éves sváb kultúrával, amely így  - nem mellékesen - megkapja a neki járó rangot és méltó tiszteletet. 
Hozzászólás


Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /vhosts/web/arvense/mtomi/www.szepsolymar.hu/uj/inc/blog_mutat.php on line 51
Név:
E-mail:
Ellenörző:: Kérjük, másolja be ebbe a mezőbe a képen látható kódot!
Kérjük, másolja be ebbe a mezőbe a képen látható kódot!
Szöveg: