Mi a kohéziós gondolat?

Bár eltérően gondolkozunk, sokszínűek a kulturális igényeink, szerteágazóak a gyökereink, van közös ihletünk és közös életérzésünk.

Mi a kohéziós gondolat?

Általánosságban megfogalmazott helyi kulturális értékeket nem lehet, és nem is szabad egymás vetélytársává tenni annak keresése közben, hogy milyen filozófia álljon egy összetartó gondolat középpontjában. Abban a pillanatban, hogy rangsorolni, méregetni kezdjük a kulturális értékeinket, azonnal egymás kioltására ösztönözzük őket, márpedig a cél az ellenkezője volna.

Ebből a gondolatmenetből következett a logikus válasz: legyen a kohéziós erő maga az értékek létrehozója, az az ember, aki bármilyen okból, de szereti a helyet ahol él. Legyen az az ember, aki tett, és tesz valamit azért, hogy mindannyian otthonként nézzünk erre a "Solymár nevű közigazgatási egységre".

A kulturális értékekre pedig tekintsünk következményként, tekintsünk úgy, mint az emberi munka gyümölcsére, amely vitalizáló és támaszt nyújtó otthont teremt számunkra. Így tud kohéziós erővé válni a lokálpatrióta gondolkozásmód, a helyi értékeket tisztelő, szerető, és újakat teremteni képes ember példája. Ez az a közös nevező, mely filozófiai értelemben összetartó erővel bírhat az eltérő kultúrák együttélése, együtt munkálkodása szempontjából.

Sokféle ember él Solymáron. Olyan, aki belecsöppent a falu közéletébe, olyan is aki, tudatosan tett érte születésétől fogva. Van aki, ösztönösen szereti a falut, és olyan is, aki megszerette. Van aki úgy érzi magát itthon, hogy két éve él itt, és van, aki születésétől fogva otthonának tekinti. Van, akit az emlékek fűznek ide, és van, akit a mindennapjai. Egyesek buzgó munkásságukkal tűnnek ki, mások csendes, rendszeres alig észrevehető szorgalmukkal tesznek érte. Olyanok is akadnak, akik távolból figyelik, és segítik a falu életét. Egy nagy közös nevezője van minden ilyen embernek. Ők "A Solymáriak". Nekik ajánlom ezt a weboldalt.

2013. április 

Milbich Tamás - szerkesztő
Hozzászólás


Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /vhosts/web/arvense/mtomi/www.szepsolymar.hu/uj/inc/blog_mutat.php on line 51
Név:
E-mail:
Ellenörző:: Kérjük, másolja be ebbe a mezőbe a képen látható kódot!
Kérjük, másolja be ebbe a mezőbe a képen látható kódot!
Szöveg: