Mi a Szépsolymár?

"(...) A weboldal alapötlete 2009 környékén született meg, amikor már egészen világosan látszott számomra, hogy a hagyományőrzést nem elég csupán a megszokott módon művelni.

Mi a Szépsolymár?

Ez a következtetés abból a kérdésből fakadt, hogy mi marad meg mindabból, amit a múlt, és az örökölt hagyományok kínálnak nekünk, ha a technikai fejlődés és a társadalmi átalakulás ilyen ütemben és mértékben folytatódik. 

Mi az, amit a fiatalabb generációk mindebből értékként képesek felismerni, és önszántukból folytatni? A globalizáció ugyanis - véleményem szerint - egyfajta természetes szelekcióként viselkedik, és végül a társadalmi fejlődés azon szellemi színfoltjait részesíti előnyben, amelyek képesek magukat jellegükben továbbörökíteni. Ebből az alapgondolatból kiindulva arra a következtetésre jutottam, hogy a hagyományőrzésnek szövetségesekre van szüksége a továbbélésre. 

Ilyen szövetséges az internet, a helytörténet és a jelenkori vizuális kultúra. Ezen együttállás eredményeképpen született meg - rövid átfedéssel - mindhárom alkotás. A honlap kísérleti jellege kapcsán az értékőrző, és értékteremtő alcímet kapta. Menüpontjait, adatbázisát is ennek megfelelően alakítottam ki, erősen összekapcsolódik benne a helytörténeti motívum a sváb hagyományőrző jelleggel, tehát minden olyan kulturális és helyi értéket felvonultat, amely a régi és az új Solymár karakterét, kulturális arcéleit megadja. 

Az immáron 3 éve folyamatosan bővülő Szépsolymár.hu-t sikeresnek értékelhetjük, melyet jól igazolnak a statisztikai adatok is. Az induláskor az első összesítések alapján 279 db látogatása volt a honlapnak, azóta havi szinten a látogatások száma átlagosan 1000 környékén mozog. 
 
Az egyik legfontosabb alapelv az volt, hogy összekössük a múltat a jelennel. Ennek fényében alakítottuk a honlap adatbázisát, amely rendkívül sokszínűre sikeredett, ugyanis az archív fotókon kívül megtalálhatók benne: archív filmfelvételek, szakdolgozatok, népi költemények, országos és helyi tévék fontosabb Solymárról szóló műsorai, cikkek, publikációk, térképek, képzőművészeti alkotások, civil szerveződések leírásai és elérhetőségei, solymári értékkataszter, de még mp3 formátumban letölthető solymári dalárdás énekek is. Aki soha nem járt Solymáron, akár körbe is nézhet a falu több pontján, virtuális panorámaképek segítségével.
 
Ezzel a honlappal a solymári értékek, ezen belül kiemelt helyen a nemzetiségi hagyományok és aktualitások végeredményben összefésülve jelentek meg a világhálón. Fontos, hogy minden helyi szervezet, hagyományőrző megmozdulás követhető és elérhető legyen bármilyen érdeklődő számára. (...)"
 
Milbich Tamás
(Elhangzott 2012. november 22-én., Pilisvörösváron, Hagyományőrzés és megújulás című német nemzetiségi konferencián.) 


 

Hozzászólás


Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /vhosts/web/arvense/mtomi/www.szepsolymar.hu/uj/inc/blog_mutat.php on line 51
Név:
E-mail:
Ellenörző:: Kérjük, másolja be ebbe a mezőbe a képen látható kódot!
Kérjük, másolja be ebbe a mezőbe a képen látható kódot!
Szöveg: