Ebben a menüpontban szeretnénk mindazon írásokat, publicisztikákat, vagy egyéb más formátumú anyagokat elhelyezni, amely kifejezetten honlapunk számára íródtak épített örökségünk ismertetése, védelme kapcsán. Ugyancsak itt közöljük azokat a bejegyzéseket is, amelyek önmagukban is felemelő, a solymári kultúrtájhoz is valamilyen formában kötődő értéket képviselnek. 


Újabb szobor és park Solymáron

Újabb szobor és park Solymáron

2016. szeptember 11-én adtuk át a községnek Szentesi Ferencné Ritter Borbála emlékművét. A szobrot egy használaton kívüli kis önkormányzati területen, egy erre a célra kialakított parkban építettük fel. A Szépsolymár Alapítvány rendezvényén beszédet mondott dr. Szente Kálmán polgármester, Pitz Dániel és Milbich Tamás alapítványi kurátorok, valamint Szentesi Ferenc. Alább az ő beszédeikből idézünk Barcsik Géza fotóival illusztrálva.
A solymári vár régi látványa a helyszínen is!

A solymári vár régi látványa a helyszínen is!

A solymári vár honlapja érdekesnek ígérkező újítással ünnepli a község fennállásának 750. évfordulóját. Immár a Youtube videomegosztó csatornáról is elérhetőek a solymári vár egykori látványát körbejáró kisfilmek. Érdekessége, hogy a giroszkópos mobillal a helyszínen betájolva összehasonlíthatjuk a régi látványt a mai állapotokkal. A körpanorámás kisfilmek narrációval, és hangulatos zenével vannak ellátva a Hollóének Hungarica Együttes jóvoltából.
Emléktáblát kapott Kelemen Gréti néni

Emléktáblát kapott Kelemen Gréti néni

Újabb tétellel gyarapodott június 6-án községünk látnivalóinak listája, és emlékhelyeinek hosszú sora, miután a Solymári Férfikórus és a Hagyományőrző Asszonykórus emléktáblát avatott Kelemen Istvánné Hansághy Margit zenepedagógus, karnagy és népzenekutató egykori solymári lakóházán.
A díszítőfestés és aranyozás minden technikája

A díszítőfestés és aranyozás minden technikája

Még megtekinthető Elisch János solymári aranyozó és dízsítőfestő kiállítása, melynek témája a Korpusz illetve különböző Mária ábrázolások. Az egyházközségi múzeumban látható kiállításon a díszítőfestés és aranyozás minden technikája látható.
Sétány és emlékmű újratöltve?

Sétány és emlékmű újratöltve?

Lassan öt éve, hogy helyi fiatalokkal karöltve felmerült bennünk egy új tér létrehozásának igénye az ófalu egy kevésbé ismert részén, a Hősök utca, a Zöldfa utca és a Zöldfa köz találkozásánál. Ezt a nem túl nagy, használaton kívüli, elnyúló formájú önkormányzati területet szemeltük ki arra, hogy Solymár utolsó szülésznője, Szentesi Ferencné Ritter Borbála emlékére sétányt és emlékművet létesítsünk. ...
Végre újra teljes a hősi emlékmű

Végre újra teljes a hősi emlékmű

Az idei hősök napjára visszakerült a Templom téri emlékmű obeliszkjének keleti oldalára annak a kardnak az újraöntött változata, amit több mint két éve loptak le. Az új kardért köszönet Szabó István fafaragónak, Gombos Miklós harangöntőnek, Földesi Jánosnak, a Templomtér Alapítványnak, és mindenkinek, aki segítette a kard visszakerülését.
Székely kopjafa a Templom téren

Székely kopjafa a Templom téren

Községünkben számos, legfőképpen a helyi németséggel illetve vallásossággal összefüggő emlékmű található. Emellett szinte kuriózumnak számít a templom háta mögötti téren állított kopjafa.
Akkor és Most Solymár

Akkor és Most Solymár

Pénzes Ádám fotósorozatot indított "Akkor és Most Solymár" címmel a facebook-on. A sorozat archív fotók illetve azonos nézőpontból készített mai fotók segítségével mutatja be a községben végbement változásokat. Meglepő, érdekes és elgondolkodtató galéria, érdemes meglátogatni.
Rumán Sándor köztéri szobrai Solymáron

Rumán Sándor köztéri szobrai Solymáron

Rumán Sándor újító és szobrász alkotásai a község számos területén megtalálhatóak. Ebben a rövid cikkben bemutatjuk Solymáron megtalálható műveit.
Dr. Jablonkay István Helytörténeti Gyűjtemény

Dr. Jablonkay István Helytörténeti Gyűjtemény

Az 1972-ben létrehozott Helytörténeti Gyűjtemény községünk történetével, régészetével, néprajzával foglalkozó gyűjtemény.
  12