"(...) Mi, akik egyszerre vagyunk magyarok és svábok is, nem visszaélve származásunkkal akár magyarul, akár németül fejezzük ki, hogy egy közösséghez tartozunk. Prózában, versben, zenében, filmen, grafikákkal, történelmi és néprajzi esszékkel szeretnénk bemutatni ezt a összefogást, amely a honlap tartalmát képezi. Mert ki mondaná meg, hogy egy szimfonikus zenekarban nem saját egyéniséget rejt-e a megszólaló hegedű, klarinét, vagy dobos hangja. Mégis a sok egyéni teljesítmény együtt hozza létre a zenei művet, amelynek hangjai elámíthatják a közönséget. Reméljük, a mi teljesítményünk hangja is sokakhoz eljut, hogy minél többen merjék vállalni azt a szellemi örökséget, amit ápolunk. (...)"  

Hagyományos temetés fúvószenével

Hagyományos temetés fúvószenével

Mindenszentek és halottak napja alkalmából tesszük közkinccsé ez az alábbi videót. A felvételen egy hagyományos solymári temetés látható, fúvós zenei kísérettel. 1991-ben készült, hallhatóak benne tipikusnak mondható temetési dallamok, részben látható benne a temetési szertartás rendje. Hagyományőrző, néprajzi és helytörténeti célzattal készült. A felvételért köszönet a Krendl-, a Strack-, és a Taller-családoknak.
85 éve történt Solymár legnagyobb bányabalesete

85 éve történt Solymár legnagyobb bányabalesete

Nyolcvanöt évvel ezelőtt, 1933 június végén történt a pilisi szénbányák talán legismertebb bányabalesete, a Solymár-aknai vízbetörés, aminek eredményeként 11 bányász rekedt az elöntött vágatok mélyén, kiszabadításuk öt napba telt. Az évfordulóra való tekintettel ezúton emlékezünk meg a két halálos áldozattal járó szerencsétlenségről.
Elment az utolsó kisgazda

Elment az utolsó kisgazda

Életének 89. évében elhunyt Gál János, a Független Kisgazdapárt solymári szervezetének korábbi elnöke. Szemérmes ember volt, lehetséges, hogy egész életében csak egyszer adott interjút, amikor 75. születésnapján, már visszavonult kisgazda vezetőként megkereste az akkori helyi lapok egyike. Életét most ez alapján, a Szólj Már 2005 márciusi számában megjelent cikk segítségével idézzük fel.
Gyorsított eljárás - Taller János írása

Gyorsított eljárás - Taller János írása

"Gyorsított eljárás" címmel jelent meg 2017 nyarán a Hamvas Intézet negyedéves folyóiratában az alábbi tanulmány, mely további részletesebb adalékul szolgálhat az 1946-os solymári kitelepítés történetéhez. (...)
Helytörténetünk részévé vált a dalszerző virtuóz

Helytörténetünk részévé vált a dalszerző virtuóz

Helyi értékőrző portálként nemcsak a régmúlt, de a közelmúlt és a jelen értékeire, értékteremtőire is illik odafigyelnünk, teret adnunk nekik, és ha netán megszűnnek jelen idejűnek lenni, megemlékeznünk róluk. Illő hát most búcsút vennünk a pár héttel elelőtt, alig 25 évesen elhunyt Berezvai Marcelltől is, akit nem túlzás falunk egyik legtehetségesebb fiatal zenészeként-dalszerzőjeként említeni, és aki rövid pályája során sokat gazdagította Solymár hírnevét.
Emléktöredékek a youtube-on

Emléktöredékek a youtube-on

Többen kérték, hogy a 2016-os jubileumi év alkalmára készített rövid filmmontázst tegyük közkinccsé, tegyük elérhetővé a neten. Ennek a kérésnek eleget téve most már elérhető a youtube-on is a videó, melyet alábbi linkkel érhet el...
Váljanak közkinccsé közös emlékeink!

Váljanak közkinccsé közös emlékeink!

Válhassanak közkinccsé, szolgálhassanak mindannyiunk örömére mindazok a fényképek, dokumentumok, kép- és hangfelvételek, amelyek községünk múltjáról tanúskodnak: ez a nemrég megindított solymári Topotéka legfőbb célja. A solymar.topoteka.hu weboldalon elérhető fényképgyűjtemény kezelői ehhez kérik a lakosság segítségét és közreműködését.
Rekorddöntögető időjárás

Rekorddöntögető időjárás

50 éves rekordot döntött meg Gyümölcsoltó Boldogasszony 307 éves Árpával érő Hős Körtefája Solymáron. Az idei tavasz nagyon hirtelen robbant ki. Ugyan Mátyásnak (02.24.) már kevés dolga volt a jégtöréssel, - mert már február 20 környékén erőteljes olvadás indult - még utána is voltak zavaró hidegek. A rekord megdöntése a virágzás idejében történt.
Solymáriak voltak a legjobbak a németversenyen

Solymáriak voltak a legjobbak a németversenyen

Hét solymári kisdiák ért el dobogós helyezést az országos német vers­ és prózamondó verseny Pilisszentivánon megtartott területi fordulójában, március 2-án, ezzel a Hunyadi érte el a legjobb eredményt a környező nyolc település kilenc iskolája közül. A megyei fordulóba bejutók száma azonban még ennél is jóval magasabb - pontosan egy tucatnyi -, hiszen a tájnyelvi kategóriákból minden induló továbbléphetett.
Elűzött solymáriak levelezése egy német néprajzi intézetben

Elűzött solymáriak levelezése egy német néprajzi intézetben

Több, az 1946-os kitelepítéskor elűzött solymári család ezidáig ismeretlen levelezése került elő a közelmúltban a németországi Freiburgban működő Institut für Volkskunde der Deutschen des östlichen Europa (IVDE) néprajzi intézetben. A 90 levelet összesen hét solymári származású család tagjai írták egy, a második világháború után Magyarországról elmenekült néprajzkutatónak, Bonomi Jenőnek. (...)