A helyi civil élet rendkívül színes és gazdag. Alább a rendszeres, vagy időszakosan megrendezésre kerülő, a hivatalos községi, és a nemzetiség által szervezett rendezvényeket gyűjtöttük/gyűjtjük egybe. Ezenfelül megtalálhatja a közösségi szempontból jelentősebb egyházi ünnepek felsorolása mellett partnerkapcsolataink leírását is. A legtöbb helyi megmozdulás mögött általában helyi kötődésű alapítványok, egyesületek munkálkodnak. Ezek felsorolását, elérhetőségét a "Szervezetek" menüpont alatt találja.


 

Meghívó

Meghívó

"Nemzetiségi szószóló helyett képviselőt !"
Ritter Imre német nemzetiségi parlamenti szószóló a 2018 évi választással,és az Országos Német Önkormányzat céljaival kapcsolatban tájékoztatót tart azApáczai Csere János Művelődési Ház nagytermében, amelyre szeretettel vár minden érdeklődőt.
Negyvenöt éves a solymári helytörténeti gyűjtemény

Negyvenöt éves a solymári helytörténeti gyűjtemény

Többé-kevésbé kerek évforduló alkalmából, a Dr. Jablonkay István Helytörténeti Gyűjtemény alapításának 45 éves évfordulójára emlékezve szerveztek több órás rendezvényt szeptember 23-án a solymári művelődési házban. A program első része a létesítmény történetét idézte fel, különös tekintettel a 40 éves jubileum óta eltelt újabb öt esztendőre, majd egy új időszakos kiállítás megnyitásán vehettek részt a jelenlévők.
A Motz és Samu nyereményjáték nyertesei

A Motz és Samu nyereményjáték nyertesei

Az idei búcsúban kisorsoltuk a Motz és Samu matricás gyűjtőalbum egy éve indított nyereményjátékának nyerteseit. Az ajándékokat a solymári önkormányzat, a német nemzetiségi önkormányzat, a könyvtár és a Riel Kft. jóvoltából tudtuk felajánlani. Alább a részletek...

2017-ben is vártábor!

2017-ben is vártábor!

Kedves Deák-lányka, Deák-úrfi! Elmúltál 10 esztendős? Szereted a história tudományát? Szeretnéd tudni, hogyan éltek Lackfi-nádor, a vár építtetőjének korában? Kipróbálnád a számszeríjat, megnéznél közelről egy szakállas puskát? Akkor ott a helyed a solymári vár-táborban! további részletek...
A megtalált hagyomány beharangozója

A megtalált hagyomány beharangozója

Hagyományőrzés, hagyomány-éltetés, hagyományalkotás a 21. század fordulóján. Ez a témája a Dr. Jablonkay István Helytörténeti Gyűjteményben április elején nyíló néprajzi kiállításnak.
Térségünk, a főváros környéke kultúráját tekintve különösen sokszínű. A magyarokkal németek, szerbek, szlovákok és horvátok (dalmátok és rácok) éltek/élnek együtt vagy egymás mellett. Nagyszüleink idején a nemzetiségi kultúra, a viselet, nyelvhasználat nem volt ismeretlen egymás számára.

"Édesanyánk hozzád jöttünk..." - Meghívó

Tisztelettel meghívjuk Önt, kedves családját, barátait a Dr. Jablonkay István Helytörténeti Gyűjteménybe 2015. szeptember 5-én 15 órára Jablonkay Sándor "Édesanyánk hozzád jöttünk.." című fotókiállítása megnyitójára. A felvételek Pilisszántótól Csíksomlyóig a fény növekvő útját járva készültek. Köszöntőt mond: néplélekrajz-kutató tudós MOLNÁR V. JÓZSEF. Közreműködnek: Marosi Éva, Szőnyi József. A kiállítás megtekinthető október elejéig a gyűjtemény nyitva tartási idejében. (...)
Fesztivál a templom mellett!

Fesztivál a templom mellett!

Annyi fesztivál van körülöttünk, tombol a nyár... Solymáron is eltölthetünk egy kellemes napot, mégpedig a katolikus egyházközség jóvoltából. Az I. Egyházközségi Családi Napról, amelyet a szepsolymar.hu is támogat, bővebben itt olvashat.
Születés Hete Solymáron

Születés Hete Solymáron

Idén, először Solymáron is lesz Születés Hete. A programot Schlick Tímea és csapata szervezi a Mosolygó Közösségi Tér és Fejlesztőházzal közösen, ők adnak otthon a rendezvénynek. Szívből ajánljuk mindenkinek a programsorozatot, amiről részletesebben alább is olvashatnak.
Úrnapja

Úrnapja

Az úrnapja (több más nyelven Corpus Christi) katolikus főünnep az eukarisztia tiszteletére, teljes nevén az Úr Testének és Vérének ünnepe. Magyarországon és több más országban a húsvéti időt lezáró pünkösd vasárnap után két héttel tartják. Solymárom is, az egyik legnagyobb vallásos ünnep, mely látványos körmenettel zárul a templom körül.
Hősök Napja

Hősök Napja

Minden év május utolsó vasárnapján tartják meg a Hősök Napi ünnepséget. Ezen a napon kerülnek átadásra a községi elismerések.
  1234