Aktualitások

Hagyományos temetés fúvószenével

Hagyományos temetés fúvószenével

Mindenszentek és halottak napja alkalmából tesszük közkinccsé ez az alábbi videót. A felvételen egy hagyományos solymári temetés látható, fúvós zenei kísérettel. 1991-ben készült, hallhatóak benne tipikusnak mondható temetési dallamok, részben látható benne a temetési szertartás rendje. Hagyományőrző, néprajzi és helytörténeti célzattal készült. A felvételért köszönet a Krendl-, a Strack-, és a Taller-családoknak.
85 éve történt Solymár legnagyobb bányabalesete

85 éve történt Solymár legnagyobb bányabalesete

Nyolcvanöt évvel ezelőtt, 1933 június végén történt a pilisi szénbányák talán legismertebb bányabalesete, a Solymár-aknai vízbetörés, aminek eredményeként 11 bányász rekedt az elöntött vágatok mélyén, kiszabadításuk öt napba telt. Az évfordulóra való tekintettel ezúton emlékezünk meg a két halálos áldozattal járó szerencsétlenségről.
Elment az utolsó kisgazda

Elment az utolsó kisgazda

Életének 89. évében elhunyt Gál János, a Független Kisgazdapárt solymári szervezetének korábbi elnöke. Szemérmes ember volt, lehetséges, hogy egész életében csak egyszer adott interjút, amikor 75. születésnapján, már visszavonult kisgazda vezetőként megkereste az akkori helyi lapok egyike. Életét most ez alapján, a Szólj Már 2005 márciusi számában megjelent cikk segítségével idézzük fel.
Egy nap az értékőrzés lehetőségeiről

Egy nap az értékőrzés lehetőségeiről

Egész napos konferenciát szerveztek április 13-án Solymáron az északnyugat-budai agglomeráció településeinek delegáltjai - legfőképpen a helytörténet és hagyományőrzés területein tevékenykedő meghívottak - számára, a helyi értékek megőrzésének és korszerű továbbörökítésének lehetőségeiről. (folytatás...)
  12345 ... 25   »
A nap arcai

Farkas Ferenc - csendőrparancsnok


Sarlós József - alapító tag


Wattay János - földesúr