Aktualitások

Hadifogság és Malenkij robot Solymáron?

Hadifogság és Malenkij robot Solymáron?

Honlapunk szakmai vitáknak is helyt ad. Jelen esetben azt a kérdést igyekszünk górcső alá vetni, hogy létezett-e a címben szereplő esemény, és ha igen milyen módon érdemes megvizsgálni a történelem e helyi lecsapódását. Posztunk első részében Taller János tanulmányát, második részbében Ritter György és Márkus Beáta reflektálását kísérhetik figyelemmel.
Jubileumi ünnepségek hétvégén

Jubileumi ünnepségek hétvégén

A solymári Német Nemzetiségi Önkormányzat jubileumi emléknapjainak programja alább megtekinthető.
Egy avar kori falu temetője Solymáron

Egy avar kori falu temetője Solymáron

Az avarok sztyeppei, lovas nomád népét először az 557. év eseményei kapcsán említik a bizánci írott források. Európában töltött első száz évük történetére nézve viszonylag bőven állnak rendelkezésre történeti adatok. Az első, kivételesen név szerint is említett avar uralkodó (kagán), Baján, 567-ben szövetséget kötött a gepida és bizánci hadsereg által szorongatott langobardokkal. (...)
Solymári gondolatok a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapjára

Solymári gondolatok a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapjára

Községünkben minden évben, általában több rendezvénnyel is megemlékezik az önkormányzat és a német nemzetiségi önkormányzat, illetve a nemzetiségi kötődésű szervezetek egy része a solymári svábság többségét érintő, 70 évvel ezelőtti kitelepítésről, az elűzötteket ért megpróbáltatásokról. Jóval ritkábban esik azonban szó arról, hogy azok, akik a Felvidékről kerültek a kitelepített solymáriak helyére, azok meglehetősen hasonló elűzés részesei voltak, és sorsuk sem volt sokkal könnyebb. (...)
  12345 ... 22   »
A nap arcai

Burza Károly


Palka József - üvegfestő


Partlné Milbich Olga - kántor