Aktualitások

Egy solymári kőműves, akit az államelnök tüntetett ki

Egy solymári kőműves, akit az államelnök tüntetett ki

Nem sok olyan kőművest tarthat számon a solymári helytörténet, aki elmondhatta magáról, hogy államelnöki elismerésben is részesült, Ludvig János azonban kivételt képez. Pedig nem is volt meg a kőművesi iparengedélye, így hivatalosan pamutgyári munkásként dolgozott, amikor kitüntetést kapott Dobi Istvántól, az Elnöki Tanács akkori elnökétől. A kitüntetés mára elkallódott a rokonságban, Ludvig János halálának azonban ma van a 30. évfordulója, ezért indokolt, hogy megemlékezzünk róla.
Civil szervezetből háborús bűnbak

Civil szervezetből háborús bűnbak

Bár országos szinten zajlott a működtetése, ezt leszámítva átlagos nemzetiségi egyesületként alakult meg a Magyarországi Németek Népi Szövetsége, közismertebb nevén a Volksbund. A háború után mégis sokan bűnbakként tekintettek rá, sőt a kitelepítésnél is nyomott a latban, ha valakiről tudták, hogy tagja volt a szervezetnek. A történelmi részletekben most nincs értelme nagyon elmerülni, de röviden megemlékezünk arról, hogy ma 75 éve alakult meg a solymári Volksbund-csoport.
Disznótort játszottak a nyugdíjas farsangon

Disznótort játszottak a nyugdíjas farsangon

Szokás szerint többféle műsorszám is színesítette idén a solymári nyugdíjas klub farsangi bálját, az évek óta stabilan működő ötletfelelős és jelmezkészítő szekció ez évben is kitett magáért. Megelevenedtek a műsorban solymári hagyományok is, de néhányan rajzfilmfigurák bőrébe is belebújtak, az egyik műsorblokkban pedig egy emlékezetes, rendszerváltás-korabeli videoklip élőszereplős változata jelent meg a nézők előtt.
Kilencven éve született a templomkapu építésze

Kilencven éve született a templomkapu építésze

Kilencven éve született, és harminc évvel ezelőtt hunyt el Dér László építész, a Helytörténeti Társaság egyik alapító tagja. Fiatal korában, még leventeként hurcolták el a világháború végső, elkeseredett harcaiba, ahol maradandó károsodással járó betegséget szerzett. Emiatt, bár megszerezte építészmérnöki diplomáját, terveiből, műemlékvédelmi álmaiból keveset valósíthatott meg, hiszen már harmincas éveiben nyugdíjba kényszerült. (...)
  12345 ... 20   »
A nap arcai

Seres István - VB titkár


Glaser József - plébános


Taller András - keresztállító